Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare darm syndroom – PDS

Het prikkelbare darm syndroom (PDS) komt veel voor, naar schatting heeft 5 tot 20% van de Nederlandse bevolking er last van, twee keer zoveel vrouwen als mannen. Een oorzaak is niet bekend en meestal is er sprake van een overgevoelige darmwand en/of een verstoorde (spastische) beweging van de darmen. Symptomen van PDS zijn onder meer buikpijn, een opgeblazen gevoel, krampen en veranderingen in de stoelgang, zoals diarree en constipatie. 

Orthomoleculaire therapie en Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) winnen aan populariteit voor de behandeling van het prikkelbare darm syndroom. Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde  worden, naast ondersteunende supplementen, vaak gebruikt voor de behandeling van deze spijsverteringsstoornissen. 

Onderzoeken tonen de werkzaamheid en veiligheid aan van het gebruik van TCM bij de behandeling van patiënten met PDS zonder significante bijwerkingen. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende kruidensamenstellingen klinisch onderzocht, zoals Shun Qi Tong Xie en Tong Xie Yao Fang, die betere resultaten lieten zien dan westerse medicatie. Buikpijn en opgezette buik verminderde sterk en de kwaliteit van de ontlasting verbeterde. Het bleek dat deze samenstellingen de activatie van mestcellen, verantwoordelijk voor histaminereacties, te verminderen en ook de 5-HT-niveaus te verlagen waardoor de overgevoeligheid van de darmen sterk af nam. Ook verbeterde de darmflora. Hierop volgend zijn er dubbel blind, gerandomiseerde onderzoeken gestart. Tong Xie Yao Fang liet ook goede resultaten zien bij de behandeling van colitis ulcerosa (darmzweren).

( https://www.hindawi.com/journals/ecam/2021/5548764/ )

Nu worden er in de TCM bijna dertig typen van PDS beschreven. Er is niet één gouden samenstelling die voor iedereen werkt. Dus een individuele beoordeling is hierbij belangrijk. En vaak zie ik een ontregelde ademhaling (te hoog en te kort) die de gevoeligheid van je hele lichaam op kan jagen. De eerste systemen die daarvan last ondervinden zijn de spijsvertering en bij vrouwen de cyclus. En dit is dan vaak weer puur door ingebakken verkeerde gewoontes of doorgemaakte periodes van verhoogde stress zoals we die allemaal wel eens hebben.