Post lyme-syndroom
Elk jaar worden in Nederland zo’n 1,5 miljoen tekenbeten opgelopen door mensen. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden (RIVM). Van de teken is 15-20% drager van de ziekteverwekker, de verschillende Borrelia-soorten. Hiervan worden er wereldwijd meer dan 37 typen onderscheiden, waarvan 8 soorten een potentieel gevaar vormen. Het is een zogenaamde spirocheet, een spiraalvormige bacterie.
De drie belangrijkste hier zijn:
Borrelia Burgdorfii
Borrelia Afzelii (vooral gewrichtsklachten)
Borrelia Garinii (vooral neurologische klachten).
Er is echter veel overlap in symptomen tussen de verschillende soorten Borrelia. Daarbij zijn de teken ook drager van andere bacteriën en parasieten, die als zogenaamde co-infecties weer andere problemen kunnen geven.
Jaarlijks worden hier 2 tot 300.000 mensen door een besmette teek gebeten. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting klein. Als er toch een infectie heeft plaats gevonden, hoeft dat, als je immuunsysteem goed reageert, niet tot de ziekte van Lyme te leiden.
De schade die door de infectie kan worden veroorzaakt is, in eerste instantie, grotendeels een gevolg van een doorgeslagen of aanhoudende afweerreactie van de geïnfecteerde persoon. De symptomen van lymeziekte zijn divers en berusten voornamelijk op een infectie van de huid, grote gewrichten, het zenuwstelsel en in mindere mate het hart. Vroegtijdige herkenning en behandeling zijn belangrijk. Een eerste probleem is dat naar schatting maar 30-50% van de geïnfecteerde personen een erytheem (rode vlek) ontwikkelen. Een tweede probleem is dat de testen die Lyme aantonen in dit stadium zeer onbetrouwbaar zijn. Dus wordt een infectie vaak over het hoofd gezien tot zich klachten gaan ontwikkelen.
Deze kunnen heel divers zijn:
- Algehele malaise, grieperig gevoel, misselijk, overgeven, ernstige vermoeidheid, licht in hoofd, een sterk verzwakt immuunsysteem.
- Erythema migrans: rode huidvlekken op andere plaatsen.
- Een lymfocytoom: een blauw-rode verdikking op de huid.
- Lyme-arthritis: gewrichtsontstekingen van de grote gewrichten.
- Neuroborreliosis: tintelingen of doofheid op de huid, zenuwpijnen, spieruitval (bv gezichtsspiertjes), evenwichtstoornis, krachtverlies, cognitieve problemen.
- Myocarditis: hartontsteking met hartritmestoornis.
De eerste behandeling is een antibioticumkuur van 10-30 dagen met zo nodig een herhaling.
Gemiddeld 10-20% van de patiënten houdt klachten na de behandeling en bij neuroborreliose kan dit oplopen tot wel 48%, bijna de helft. Als je klachten houdt na de antibioticakuur zou je kunnen spreken van het post-lymeziekte syndroom. Door sommigen wordt gesuggereerd dat dit een auto-immuunreactie zou zijn, anderen spreken van restschade.
De Borrelia-spirocheet is een meester in vermommen. Het kan verschillende vormen aannemen. Als spirocheet zou het in het bloed en de extracellulaire matrix gevonden moeten worden, maar wordt het ook intracellulair gevonden. Het kan zich van zijn celwand ontdoen en zich hullen in een zogenaamde biofilm, een beschermend laagje waardoor het onbereikbaar is voor antibiotica. En onder bedreiging kan het zich omvormen in een soort cystevorm als een soort ‘survival mode’, zeer moeilijk te bestrijden. De spirocheet kan een gat in een cel boren en zich daar verstoppen, moeilijk vindbaar voor het immuunsysteem. Het kan kleine stukjes DNA van zichzelf losmaken en deze als een soort afleidingsmanoeuvre door het lichaam laten circuleren. Zo wordt het immuunsysteem in de war gebracht. Door de stukjes DNA ook op menselijke cellen af te zetten gaat het immuunsysteem eigen weefsel aanvallen, er ontstaat een auto-immuunaandoening.
Daarbij is Lyme zelden alleen maar Lyme. Er worden naast Lyme regelmatig ook andere infecties overgebracht door teken. Regelmatig voorkomende co-infecties zijn:
Bartonella: van de vele symptomen komen gezwollen en ontstoken lymfeklieren en algehele malaise het meeste voor.
Babesia: dit is een parasiet die leeft in rode bloedlichaampjes die daardoor vernietigt kunnen worden. De symptomen zijn koorts, hoofdpijn, nachtzweten en spierpijn. Babesia maakt Lyme heftiger en pijnlijker, vooral in het hoofd.
Ehrlichia: dit is een infectie, die de witte bloedcellen binnendringt. De ziekte kent veel symptomen waarvan de belangrijkste: koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid. Diagnose is moeilijk en ehrlichia wordt snel over het hoofd gezien.
Ricketsia: De overdracht is door luizenbeten en door tekenbeten. De incubatietijd is 5 tot 7 dagen en er ontstaat koorts, ontsteking van de lymfeklieren en een rode huiduitslag. Ook kan bloedarmoede voorkomen, evenals nierinsufficiëntie, longontsteking, leverontsteking en spierpijnen.
Chlamydia Pneumonia: Normaal start deze infectie met lichte keelpijn, heesheid, neusholte ontstekingen en atypische longontsteking. Maar er kunnen ook ernstigere klachten ontstaan zoals hersenontsteking, bronchitis, myocarditis en Guillain-Barre. Wanneer het chronisch wordt kunnen ook gewrichts- en peesontstekingen ontstaan. De ziekte wordt ook geassocieerd met het ontstaan van Alzheimer, Multiple Sclerose, het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en prostaatklachten.
Hoe pakken we dit veelkoppige monster aan?
Omdat de infecties zeer resistent zijn tegen allerlei behandelingen en omdat de ziektebeelden bij ieder individu volstrekt verschillend kunnen verlopen, is een behandeling altijd individueel bepaald. Centraal bij de behandeling staat de ondersteuning van het immuunsysteem met gezonde voeding en voedingssupplementen. Verder kunnen Chinese kruiden onderliggende verstoringen aanpakken, zodat de symptomen milder worden.
Maar belangrijker: verschillende Chinese kruiden zijn in staat gebleken om Borrelia-spirocheten in een reageerbuis te kunnen doden. Het gaat vooral om:
- Xu Duan, Dipsacus (kaardebol)
- Qing Hao, Artemisia Annua (zomeralsem)
- Hu Zhang, Polygonum Cuspidatum (Japanse duizendknoop)
- Huang Qin, Scutellaria Baicalensis (Glidkruid)
- Gou Teng, Uncaria Tomentosa (Kattenklauw)
Ook zijn er Chinese kruiden die de biofilm helpen afbreken waardoor een behandeling een grotere kans van slagen krijgt. Dat kan bijvoorbeeld met:
- He Zi, Chebula terminaliae
- Yu Jin, Curcuma Longa
- E Zhu, Curcuma Zedoariae
- San Leng, Scirpus Fluviatilis
- Di Long, Pheretima Lumbricus.
Daarbij is er een keur aan Chinese kruiden die ontstekingsremmend of regulerend zijn en kruiden gericht op de verschillende uitingsvormen zoals de gewrichtspijnen en de neurologische symptomen.
Veel van deze kruiden worden als losse tincturen te koop aangeboden. Ik denk dat zo’n aanpak meestal zal falen. Juist door slimme combinaties van kruiden te maken in de juiste dosis, aangepast aan de persoon en de symptomen, maak je een kans bij deze hardnekkige infecties.