Huidaandoeningen

Huidaandoeningen reageren goed op Chinese kruiden en aanpassingen aan de voeding. En acupunctuur kan bijvoorbeeld een goed regulerend effect geven op de pijnklachten die bij gordelroos (herpes zoster) optreden. Veel vormen van eczeem, constitutioneel of op allergische basis zijn met een goed plan aan te pakken en ook chronische aandoeningen als psoriasis kunnen met de juiste behandeling goede vooruitgang laten zien.

Voor de juiste aanpak is het van belang om te kijken naar de ontstaansgeschiedenis, het verloop, de algemene lichamelijke conditie en of er meer sprake is van jeuk en roodheid of juist meer vochtblaasjes. Uitlokkende factoren kunnen in voeding zitten, maar ook in bijvoorbeeld stress. Je constitutie, d.w.z. je hele fysieke en mentale balans met je aanleg en onderliggende zwaktes speelt een grote rol. Ook een hormonale dysbalans kan op de achtergrond meespelen, zoals vaak bij acne. Aan de hand van al deze factoren worden de kruiden samengesteld, mogelijke supplementen geadviseerd en zo nodig de voeding aangepast.

Een goed voorbeeld ziet u hieronder van Merilyn uit Zaandam ( met dank voor het mogen gebruiken van de foto’s). Zij heeft psoriasis en ontwikkelde daarbij een dermatitis in de liezen en onder de borsten. Zij gebruikte al 2 jaar corticosteroïden, waardoor de huid steeds dunner werd. De huidgebieden gingen steeds meer brandend pijn doen, waardoor ze nog nauwelijks sliep. De dermatoloog wilde overgaan op zwaardere medicijnen. Met Chinese kruiden zagen we al snel de ontsteking afnemen. Verder was het nodig om haar dieet aan te passen, belastende voedingsmiddelen weglaten en ondersteunende toevoegen. U kunt zien dat na 8 weken de ontsteking al vrijwel verdwenen was, maar het kostte nog enkele maanden met Chinese kruiden om het stabiel rustig te krijgen.

Marilyn Huid SW

Beginsituatie                                na 2 weken                      na 8 weken                       na 20 weken